Mirajul preturilor

Nu stiu daca si pe voi, dar pe mine acest artificiu de marketing ma scoate din sarite. Aproape in orice magazin sau supermaket gasesti preturile „super avantajoase” cu ,90 sau ,99 in coada. Serios? Cu ce ma ajuta? Pentru ca oricum dau pretul „intreg” pe produsul respectiv… „helou”. Pun cumva la ciorap 1 ban sau 10 bani? Bine bine, am o pusculita unde mai pun monedele de 10 bani si cateodata si cele de 50 de bani, pentru zile negre, dar sa fim seriosi. Daca un produs costa 4,90 lei sau 4.99 lei tot 5 lei dai. Oare chiar asa de retarzi ne cred comerciantii de isi inchipuie ca ne pacalesc sau creierul nostru se blocheaza la prima cifra si nu vede mai departe? Oare daca vedem un produs la 99,99 de lei avem impresia ca de fapt facem o afacere buna doar nu costa suta de lei ce naiba, sau? Pentru mine acest artificiu de marketing ma face sa nu cumpar si pentru mine cred ca e chiar bine pentru ca in ultimii ani m-am lecuit de a mai cumpara chestii doar ca sunt dragute si ca le-ar sta bine in colectia mea de orice ar fi ea. Adevarul e ca noi oamenii, ca doar noi cumparam (nu cred ca maimuticile au supermarketuri), cumparam mult mult mai mult decat avem nevoie. Facem teancuri, depozite de produse de care nu avem nevoie pe care, ce sa vezi, le aruncam. Am ajuns din pacate, o societate, avida de a acumula, o societate consumerista, o societate care sta pe maldare de gunoaie ale produselor pe care le aruncam in nestire. Stiti foarte bine ce produse aruncam, nu? In primul rand aruncam mancarea pentru ca ne facem depozite de legume si fructe care se strica prin frigidere sau camari. Ne cumparam haine pe care nu le purtam, doar aveau superpretul cu ,90 , nu? Noi fetele cumparam produse cosmetice de care uitam cu desavarsire, briz brizuri, bijuterii, accesorii, continuati voi… Oare chiar avem nevoie. Stiu ca exista terapia prin shopping sau „shop ‘till you drop”. Zic stiu ca exista pentru ca eu nu mi-am facut niciodata terapie prin shopping si nu inteleg exact mecanismele acestei terapii. Voi ce ziceti?
No gata, cum spun ardelenii, eu mi-am facut terapie cu acest articol.

2 gânduri despre „Mirajul preturilor

  1. Sa stii ca si eu eram odata revoltata pe chestia asta. E o psihologie a reclamei. Arata produsul si atrage mustele cu reducerea lor de 1 ban 😀 iar omul incuiat (fiindca sunt multi dar foarte multi incuiati) cam profita de OFERTA 😀 fara sa realizeze ca ei (vorba ta) oricum rotunjesc suma 🙂 Ce zici de ofertele gen Avon, oriflame sau altele: cica un produs la pret standard este de 67,00 ron pe cand acum, exclusiiiiiiiiiiiiv in aceasta campanie produsul poate fi cumparat cu 34,00 ron! :)) defapt produsul respectiv, niciodataaaaaa nu a costat 67,00 :D. Dar sun persoane care nu cunosc cataloagele, produsele, preturile reale, si sare ca mustaru sa cumpere… Strategii de marketing..

    Apreciază

  2. Normal ca reducerile Avon, si nu numai, procedeaza la fel.Am fost reprezentant Avon 3 ani si mi s-a acrit de prostiile lor.Normal ca omu' se uita „wow REDUCERE, hai sa cumpar sa nu ratez”.De fapt nu castiga nimic.Pe cuvant ca-mi place sa vad pretul intreg afisat al unui produs.Apreciez mai mult firma care comercializeaza produsul respectiv.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s